Ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Καραμέρου για το θάνατο του Ανδρέα Μπαρτζώκα

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης βορείου τομέα Γιώργος Καραμέρος εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Ανδρέα Μπαρτζώκα, που έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια.

“Ο Ανδρέας Μπαρτζώκας ήταν ένας από τους αγωνιστές της αριστεράς που θυσίασαν τη νεαρή τους ηλικία στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία και τη κοινωνική δικαιοσύνη.

Αποτέλεσε μια εμβληματική μορφή της Αριστεράς, πρωταγωνιστώντας στην ιστορική απόδραση των 27 από τις φυλακές των Βούρλων στη Δραπετσώνα.

Η μεγάλη απόδραση προς την ελευθερία είχε πραγματοποιηθεί το 1955. Κάτω από το κρεβάτι του Ανδρέα Μπαρτζώκα έσκαψαν οι 27 κομμουνιστές κρατούμενοι της φυλακής των Βούρλων τη σήραγγα και δραπέτευσαν την Κυριακή 17 Ιουλίου του 1955. Από τους 27 συνολικά ήρωες δραπέτες, τελικά μόνο οι έντεκα κατάφεραν να διαφύγουν οριστικά. Δεκαπέντε συνελήφθηκαν και ένας δολοφονήθηκε στα σύνορα. Οι περισσότεροι ήταν κατηγορούμενοι για παράβαση του αναγκαστικού νόμου 375 περί κατασκοπείας, αλλά χωρίς στοιχεία, και αργότερα, όταν έγινε η δίκη τους, απαλλάχθηκαν. Αντίθετα, κρίθηκαν ένοχοι για την απόδραση και τιμωρήθηκαν με δύο χρόνια φυλακή, έναν χρόνο για την απόδραση κι άλλον έναν για “φθορά δημόσιας περιουσίας”, καθώς είχαν καταστρέψει κάποια παντζούρια στη διαδικασία της απόδρασής τους!

Ο γιός του Γιώργος Μπαρτζώκας επισκέφθηκε στη διάρκεια της χούντας τον φυλακισμένο πατέρα του στη Γυάρο και το Παρθένι της Λέρου. Όταν αποφυλακίστηκε το 1974, ο Γιώργος ήταν μόλις εννέα χρόνων. Την δεκαετία του 1950 ο Ανδρέας Μπαρτζώκας είχε “θητεύσει” και στις φυλακές της Κέρκυρας.

Αποχαιρετούμε παράλληλα σήμερα με σεβασμό τον πατέρα μιας σημαντικής αθλητικής προσωπικότητας του Γιώργου Μπαρτζώκα, ενός φίλου που πρεσβεύει σήμερα την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο στην Ευρώπη με μαχητικότητα και ήθος που πηγάζουν από μια μεγάλη ηθική κληρονομιά”.